tiistai 18. elokuuta 2015

Mikä ihmeen SLO?

SLO tulee sanoista Supporters Liaison Officer, eli suomennettuna tuo voisi olla vaikkapa kannattajien luottamushenkilö. SLO on tehtävä jalkapalloseurassa, joka määrätään Palloliiton liigalisenssiehdoissa ja Palloliitolle sen on määrännyt Euroopan kattojärjestö UEFA. UEFA ei ole tätä tehtävää itse kehittänyt, vaan taustalla on kannattajien oma tukijärjestö Supporters Direct. Nykyään ei voi osallistua UEFA:n kilpailuihin tai edes Veikkausliigaan, jollei seuralla ole nimettynä SLO:ta.

Jalkapallosta on maailmalla tullut valtava bisneskoneisto, jossa rahaa taotaan miljardeja ja seurojen omistajina on multimiljardöörejä tai jopa valtaisia yrityskonserneja. TV-oikeudet ja sponsorit ovat nousseet suurimaan osaan ja kannattajat ovat siinä sivussa jääneet taustaseuraajan asemaan, ilman mahdollisuuksia vaikuttaa rakastamassaan seurassa. Englantilaislähtöinen Supporters Direct on järjestö, jonka päätehtävä on tukea kannattajien perustamia Supporters Trust -rahastoja, joilla kannattajat maailmanlaajuisesti ostavat osuuksia kannattamistaan seuroista, tai jopa perustavat omia seuroja kun seura menee joko alta tai vaikutusmahdollisuudet ovat kertakaikkiaan tukossa. Kuten Englannissa kannattajien perustamat AFC Wimbledon tai FC United of Manchester. Pohjimmiltaan SD:n agendana on palauttaa jalkapallo takaisin kannattajille, tai ainakin auttaa saamaan heidän ääntään paremmin kuuluviin. Vuonna 2007 SD, yhteistyössä Keski-Euroopassa vaikuttavan Euroopan suurimman kannattajien kattojärjestö Football Supporters Europe:n kanssa, aloitti UEFA:n hyväksymän tutkimuksen, jonka lopputuloksena oli SLO:n tehtävän perustaminen seuroihin.

Euroopassa seuroilla on ollut jo eräänlaista SLO-toiminnan esiastetta jo kymmeniä vuosia, kun seuroilla on ollut Fan Clubien vetäjiä ja muita vastaavia kannattajien yhteyshenkilöitä. SLO on kuitenkin tästä entistä kannattajavetoisempi muunnelma ja ainakin ajatuksena on että SLO olisi nimenomaan pitkänlinjan kannattaja, jolla on hyvä tuntemus seuransa kannattajakunnasta. Lopulta vuonna 2010 UEFA määräsi säännöissään jokaisen seuran nimeämään itselleen SLO:n. Tuo sääntö on UEFA:n artikla numero 35 ja artikla liittyy UEFA:n Financial Fair Play säännöstöön, jossa seurojen toimintaa seurataan hieman aiempaa tarkemmin. Suomessa Palloliitto on määrännyt SLO:n tehtävän seuroille vuonna 2013, mutta oikeastaan vasta nyt tämä on alkanut toimimaan myös käytännössä.

SLO:n tehtäväksi muodostui keskusteluyhteyden ylläpitäminen kaikkien osapuolien välillä, kannattajien oikeuksien ja tahdon ajaminen seuran päättäjille, vanhaan kunnon luottamusmies tyyliin. Eli yhteistyössä seuran ja sen johdon kanssa, mutta nimenomaan kannattajien etua vaalien. Kannattajat tulisi jatkossa ottaa huomioon luotettavana ja tärkeänä yhteistyökumppanina, tasaveroisesti isojen sponsoreiden ja muiden tahojen sekä viranomaisten kanssa. SLO:n tehtävänä on myös pitää yhteys seuran useiden eri kannattajaryhmien ja faniklubien välillä, sillä isoissa seuroissa näitä saattaa olla satoja.

Seuroille SLO:n tehtävänä on kehittää kannattajatoimintaa, hommata lisää ihmisiä mukaan toimintaan ja olla mukana luomassa yhteisöllisyyden parantamista seurojen kotipaikoissa. Eli SLO:n tehtävästä on seuroille konkreettista hyötyä. Samalla siitä on tietenkin hyötyä kannattajille, jotka saavat omaa etuaan ajavan ihmisen seuraan.

Suomessa moni seura ja jopa kannattajat, ovat ymmärtäneet tehtävän väärin. Tehtävään on nimettyinä turvallisuuspäällikköjä ja markkinoinnista vastaavia ihmisiä. Joissain seuroissa kannattajat eivät edes tiedä kuka heidän SLO on. Tai vielä pahempaa, kun kuulevat tämän nimen, eivät tunne koko ihmistä. Tottakai SLO:n tehtävä on tehdä itsensä tunnetuksi, mutta jos lähtökohtana on että tämä ihminen edustaa seurassa nimenomaan kannattajia, niin kyllä kannattajien pitää tunteä hänet yhdeksi omistaan.

Suomen SLO:t ovat viimein alkaneet pitää myös dialogia keskenään ja tämä on koko homman pohja. Seurojen SLO:t ovat tavanneet toisiaan pariin otteeseen ja keskustelleet siitä mihin suuntaan toimintaa pitää Suomessa ajaa. Maailmalla edut ovat olleet loistavat. Kannattajat ovat saaneet äänensä kuuluviin seuroissa ja jopa lajiliitoissa. Otteluohjelmia, kannattajien olosuhteita sekä kohtelua, on parannettu merkittävästi monessa paikassa heidän toiveidensa mukaan.

Itse olen toiminut SJK:n SLO:na vuodesta 2013 ja ollut kannattajien yhteyshenkilönä jo vuodesta 2008 alkaen. Olen tällä hetkellä osa-aikaisena työntekijänä seurassa ja tittelini on juuri tuo SLO. Sen tehtävän lisäksi vastaan SJK mediatiimin toiminnasta, jota pyöritetään kannattajien toimesta, viiden ihmisen ryhmällä. Olen ollut myös yhteydessä ja yhteistyössä Supporters Directin kanssa ja apua olen sieltä saanut ainakin erilaisten kannattajatutkimusten muodossa. Palloliitossa SLO:n virkaa vetää Ville Nylund, joka on ollut tätä SLO toimintaa tuomassa Suomeen aktiivisesti.

SJK:ssa me kannattajat koemme olevamme osa seuraa ja meillä on alusta alkaen ollut vaikutusmahdollisuudet keskustelemalla ja tapaamalla seuran ihmisiä. Pidemmällä jaksolla tämä on mahdollistanut yhdessä neuvotellut bussikuljetukset, eli koska SJK:n joukkueet käyttää samoja autoja kuin kannattajatkin, voimme tarjota matkoja halvemmalla. Voimme tehdä matkoja jopa pienellä riskillä, koska SJK Kannattajien kautta kerätyillä vuosimaksuilla katamme mahdollisia tappioita. SJK Kannattajiin taas voi kuulua kuka tahansa ja saa sitä kautta etuja kausikorteista ja fanituotteista. Eli tavallaan kaikki SJK Kannattajiin liittyvät tukevat kannattajatoimintaa. Kaikki jäsenmaksut ja vuosimaksut käytetään lyhentämättömänä vieraspelireissuihin tai muihin kannattajien kuluihin.Tulevaisuudessa toivoisin että SLO toimintaa olisi kaikilla Suomen seuroilla ja että seurat myös ottaisi toimenkuvan vakavasti. Se mahdollistaisi myös Suomen kannattajien yhteistyön lajiliitonkin kanssa. SMJK pitää huolta maajoukkuekannattajista, mutta kukaan ei pidä seurapuolella tällä hetkellä meidän puoliamme.

Vastaan mielelläni asiaan liittyviin kysymyksiin ja keskustelen asiasta lisää erittäin mielläni. Minuun saa yhteyden sähköpostitse osoitteessa kannattajat(ät)sjk2007.fi.

Lari Paski
SLO Seinäjoen Jalkapallokerho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti